Over Ons

DeLimes is puur Rijnlands. Wij worden vaak herkend via onze publicaties en lezingen, maar de kern van onze activiteiten is organisatieverandering. Iets scherper geformuleerd: organisatieherontwikkeling. Rijnlands is een manier van organiseren waarbij professionals/vakmensen in het veld in de lead zijn en stafdiensten en het management daarIn ondersteunen. We noemen ons organisatieactivisten en wij brengen ‘de mensen’ letterlijk in beweging. Dat is de aard van het beestje, geen dikke rapporten derhalve.

De Limes (uitgesproken als Lie-mes) is de voormalige grens van het Romeinse Rijk. Ons pand in Zwammerdam (Gemeente Alphen aan den Rijn) staat er op, maar het markeert o.a. ook de grens tussen de Romeinen enerzijds en de Angelen en de Saksen anderzijds. De Romeinen brachten hun religie, monetaire stelsel, rechtssysteem, taal, schrift, gebruiken en technieken mee naar ons land. Die invloed is tot op de dag van vandaag voelbaar. De Limes is getuige van zo’n ruim 400 jaar Nederlandse geschiedenis en verbindt ons met al die andere landen die ooit tot het Romeinse Rijk behoorden.

Rijnlands organiseren heeft een eeuwenlange traditie: organiseren op basis van Vakmanschap, Verbinding en Vertrouwen. Meer V’s dan drie zijn niet nodig. Geef taakvolwassen frontsoldaten het vertrouwen om naar eigen inzicht te handelen als de context dat vraagt. Er leiden overigens vele wegen, vanaf de Limes, naar Rome. Wie het weet mag het zeggen. Het probleem zit dan ook niet zozeer in de vraag ‘Wat is Rijnlands?’, maar in de vraag ‘Hoe bouw je een taakvolwassen organisatie waarin vakmensen weer ‘hun ding’ kunnen, mogen en moeten doen?’

Veel bekeken video die de Stichting Beroepseer maakte met Jaap Peters aan de Romeinse Limes in Zwammerdam.