Hoe wij het zien

DeLimes is honderd procent puur Rijnlands. Niet als doel, maar als weg. De weg naar de toekomst.

Een sigaret verkort je leven met acht minuten. Een dag werken met acht uur. Het is toch te gek voor woorden dat er mensen zijn die er zo over denken! Wij als organisatieactivisten horen misschien maar een deel van de werkelijkheid, maar toch: we horen niet anders. We hebben best een mooi vak, maar zit die organisatie er omheen…

Dat moet maar klaar zijn. Natuurlijk, er zijn notoire kankerpitten. Maar veruit de meeste mensen zouden er toch iets moois van willen maken. Als ze wisten hoe.

Daarvan heeft DeLimes zijn motto gemaakt. Weg met die kwelgeesten, die organisatie heten. Leve het menselijk potentieel. Leve de samenwerking tussen professionals.

Daarom kiezen we voor Rijnlands. De Rijnlandse principes stellen de professional, de vakman centraal. Wie het weet mag het zeggen. Hoe ingewikkeld kan het zijn?

Die Rijnlandse principes zijn nooit weg geweest. Zo deden we het toch altijd al? Klopt. Er zou nauwelijks nog een organisatie bestaan zonder. Vakmensen zijn wat dat betreft onbewust bekwaam. Ze zouden echter zo veel beter doen als ze bij het volledige kennisrepertoire zouden kunnen. En als ze er echt over zouden gaan.

Daar willen we die vakmensen bij helpen.

En dan al die mensen in management-functies. En die mensen in stafdiensten die de dienst willen uitmaken. Bang zijn ze. Bang als het niet goed gaat als zij hun werk niet goed doen. Maar ergens weten ze ook wel; dit klopt niet. Ze zouden wel anders willen, als ze wisten hoe.

Ook hen willen we helpen. Helpen te laten schitteren.

Waar zijn we nu helemaal mee bezig? Gaan we met de planten in de landbouw en met de dieren in de intensieve veelteelt nu zo vreselijk anders om dan met mensen in een organisatie? Het antwoord op die vraag is schaamtevol.

Het kan ook anders. En dat is geen loze belofte. Rijnlands organiseren leidt tot terugkeer van de menselijke maat. En tot het ongedaan maken van onnodige verkwisting. Van geld en van menselijke waardigheid.

Ooit ga je je afvragen waarom je daar vroeger anders over dacht.